Temperaturen stiger. Vi får mere tørke visse steder i verden, men generelt, vil der komme meget mere og varmere vand i havene. Vi vil få mere regn, hvilket vil udpine jorden. Dyrearter og naturområder vil uddø. Lige nu står vi til at miste de smukke koralrev indenfor vores levetid grundet den stigende vandtemperatur og forsurningen i verdenshavene. Vi ved det, men nogle gange kan det være uoverskueligt, hvad vi skal gøre ved det. Her har jeg samlet alle de gode fifs, jeg kunne, for at vi kan kæmpe imod den udvikling, der er ved at tage livet af vores klode. Og med tiden også os.
Transport
Helt simpelt. Hvis du har mulighed for at tage en bil, gør man det ofte. Men fx i Holstebro, kan du risikere at skulle cykle 5 km, hvis du skal fra den ene ende af byen til den anden. Det er en cykeltur, der i modvind og op ad bakke maks. tager 30 min. I bil havde det måske taget 10-15 min. Det er ikke det værd! Specielt ikke på de kortere ture. Så tag bare cyklen, det er godt for dit psykiske helbred at komme ud og måske få sollys, det er godt for dit fysiske helbred at få dig rørt, og det er mega godt for miljøet! Jo færre biler, der skal produceres og jo færre biler, der er på vejene, desto bedre. Hvis du skal længere, så tjek bus eller tog, og hvis det ikke er en løsning, er gomore en app, jeg har fået stor glæde af, både til at retfærdiggøre dine egne køreture, fordi du tager andre med, men også til at gøre transporten nemmere for dig selv, hvis du skal et andet sted hen.
Ferier og oplevelser
Rigtig mange tager 1 eller 2 flyrejser om året. Og rigtig rigtig mange vil ud og rejse i hele verden i deres sabbat. Men hvorfor skal det foregå i så mange omgange? Og hvorfor skal det være i fly? Jeg kender flere, der ved hvordan man spiser i thailand eller hvordan man passer ind på en highschool i USA, men som ikke aner at der findes en regnskov i Bosnien (altså i Europa) eller at du kan komme til Afrika med en halv times færgesejlads fra Spanien. Min sidste sommerferie var med interrail gennem Europa. Det var, feriens længde taget i betragtning, nok den billigste men også den absolut vildeste ferie, jeg nogensinde har været på! Togrejser belaster klimaet markant mindre end flyrejser, som er noget af det værste for miljøet. Så overvej grundigt om du har brug for flyveturen eller lige så godt kan tage et andet sted hen, hvor du kan komme med tog eller færge, eller det samme sted, bare med en anden transportform. Læs vores Interrail Guide her.
Genbrug
Du tænker måske ikke så meget over det. Men noget af det, der sviner allermest, er når vi køber nye ting. T-shirts på tilbud, ny hylde i Søstrene Grene, nye sofapuder, nye glas eller en flot pynteting til at stå på badeværelset. Jeg forstår, at alle har en lille shopaholic i sig, men vi bliver simpelthen nødt til at stoppe med at købe ting, vi ikke mangler, hvis vi skal have nogen chance for at vende udviklingen. Hvis du har brug for at kigge på ting til at peppe dit hjem eller garderobe op, så tag i genbrug for guds skyld! Eller tjek DBA eller ting til salg-facebook-sider. Husk at aflevere dine gamle ting til genbrug igen, så der kommer en fornuftig cyklus, mellem folk, der bare har brug for at få opdateret interiør for at føle sig som menneske.
Gode gaver (både for miljøet og dine nærmeste)
I forhold til gaver, og den er svær, man vil gerne give sine nærmeste nogle gode ting i fx jule- eller fødselsdagsgave. Men tjek ud, om de ting ikke kan findes brugt. Ønsker din tante sig fx en bog, så tjek lige DBA inden du køber den fra ny. Ønsker din mor sig noget nyt tøj? Genbrug kan overraske, hvis du giver det lidt tålmodighed, og så kan du få tre bluser for den samme pris, som du ville give for en ny. Din far ønsker sig noget mærkeligt værktøj? Tit bliver der tømt ud i dødsbo-værksteder, så der er en masse lækkert værktøj derude, ingen grund til at købe noget billigt skrammel i Harald Nyborg. Og så tjek om du kan pakke gaven lækkert ind i noget andet end meterlangt farvestrålende plastik-gavepapir. DR har lavet en interview med Gittemarie, der forklarer hvordan man kan sætte forbruget ned på julegaver. Det er en super god artikel! Læs den her.
Et andet godt råd på falderebet i det afsnit her, bliver i forhold til elektronik. Vi har brug for en god telefon og bærbar som minimum for at kunne føre en hverdag. Men overvej næste gang du skal investere i nyt elektronik, om du skal købe brugt. Du skal ikke lade dig afskrække. Der findes nemlig firmaer, der opkøber brugt elektronik, sætter det i stand og sælger det igen med garanti på! Ved en hurtig søgning fandt jeg fx siden her, Bluecity, som sælger brugt elektronik med 2 års garanti.
Begræns madspild
Du har hørt det. I 2012 smed hver dansker i gennemsnit 47 kg mad ud (kilde: Landbrug og fødevarer). Mange af jer er på SU. Det er et dyrt forbrug. Men her i hjemmet døjer vi også med det. I små husstande kan det være rigtig svært at nå at få det hele spist, når de portioner du køber i butikker, er beregnet til store familier! Et godt råd er selvfølgelig at købe lidt ind ad gangen og købe løsvægt, når det er en mulighed, men når det så ikke er en mulighed, hvad gør man så?
Jeg har samlet mine opskrifter på, hvordan du kan få bugt med det mad, der er blevet kedeligt eller hurtigt bliver for gammelt.
4 nemme opskrifter til at tømme køleskabet
Prøv at vælge mad efter årstiden, og mad der er lokalt produceret. Lad være med at købe æbler fra Chile eller kød fra Spanien. Vælg dansk eller som minimum europæisk, så vidt muligt. Hvis du vil gøre dit rene drikkevand og dyrevelfærden en tjeneste, køber du også økologisk.
Engangsservice eller?
Bare nej. Køb en fast vandflaske i stedet for at købe en ny vandflaske hver anden dag, fordi du glemte at pakke en drikkedunk. Du sparer en væsentlig miljøbelastning (selvom du afleverer panten skal flasken stadig renses, smeltes om, fyldes igen, have nyt logo og transporteres en masse frem og tilbage, når du kan nøjes med at tænde for vandhanen i 30 sek), desuden sparer du en masse penge på længere sigt, og sparer din krop for de hormonforstyrende phtalater, der findes i blød plast.
Jeg pakker, så vidt muligt, altid rester og madpakker i madkasser og plastikskåle. Hvis du absolut må bruge engangsmateriale til at pakke din mad ind så vælg altid film eller madpapir frem for stanniol. For det første er det rigtig ressourcekrævende at producere, for det andet er det rigtig usundt for din krop, fordi aluminiumet i sølvpapir kan blive frigivet og gå i vores mad. Det er ikke hensigtsmæssigt. Så vælg madpapir eller film, hvis madkassen ikke er en mulighed.
Sidste gode råd
Nogen tror at det er dyrt og bøvlet at være miljøbevidst, men tværtimod kan du spare helt vildt mange penge, når du vil hjælpe miljøet. Så tommelfingerregel: desto færre penge du bruger, og desto mindre du behøver at anskaffe dig, desto bedre har miljøet og pengepungen det.
Nogen der står for en rigtig stor del af det miljømæssige ansvar i verden er politikerne. Der er valg lige om lidt, så sørg for at din stemme går til et parti eller en politiker, der vil gøre en indsats for at reducere vores CO2-udslip i sådan en skala, så det kan mærkes. Og ikke bare rykke lidt på nogle afgifter, for det kommer ikke til at redde kloden.